Online-pelaaminen

Online-peleillä tarkoitetaan useimmiten videopelejä, joita voidaan pelata verkossa. Nykyään tämä verkko on luonnollisestikin internet ja erilaisia online-pelejä löytää varsin helposti esim. Googlen avulla. Pelit ovat aina hyödyntäneet viimeisintä käytettävissä ollutta teknologiaa. Esimerkiksi ennen nykyistä www:tä ja muita internet-palveluja pelit hyödynsivät modeemeja ja modeemien palveluja, eli ns. boxeja. Internetin kehittyminen ja verkkojen laajentuminen pienistä paikallisista verkoista maailmanlaajuiseksi tietoverkoksi on tietysti muuttanut myös paljon pelien luonnetta ja pelikulttuuria. Toisaalta yksi syy internetin suosioon on siellä tarjottavat erilaiset verkkopelit.

Online-pelejä löytyy paljon erilaisia, alkaen aina tekstipohjaisista peleistä (jotka olivat suosittuja vielä 1990-luvun alkupuolella) visuaalisiin ja graafisesti näyttäviin virtuaalisiin pelimaailmoihin, joissa voi olla samanaikaisesti satoja tai tuhansia pelaajia. Monen pelaajan online-peleistä on tätä nykyä tullut itse asiassa myös yksi sosiaalisen median ulottuvuus.

Online-pelit voidaan luokitella karkeasti erilaisiin kategorioihin. Yksinkertaisinta verkkopeliä edustavat yhden pelaajan kerrallaan pelaamat, erilaiset pienimuotoiset, selaimella toimivat videopelit, triviat ja tietovisailut sekä sanaristikot ja muut älypelit. Toinen ryhmä ovat konsolipelit. Pelikonsolit olivat ennen internetin yleistymistä myös ensimmäisiä pelialustoja, jotka mahdollistivat todelliset moninpelit.

Yksi suurimmista ryhmistä on nykyään erilaiset internetissä pelattavat pelit, joista monet ovat ns. FPS-pelejä eli ensimmäisen persoonan ammuntapelejä. Erilaiset strategia- ja seikkailupelit ovat myös erittäin suosittuja. Monissa peleissä yhdistyy ominaisuuksia niin toiminta- ja taistelupeleistä kuin strategia- ja sivilisaatiopeleistäkin. Nämä virtuaalisissa pelimaailmoissa pelattavat pelit, joissa voi olla jopa 10 000 samanaikaista pelaajaa, edustavat tällä hetkellä kaikkein monimutkaisinta ja edistyksellisintä pelimuotoa. Monet pelit edellyttävät erillisen peli-clientin eli pelaamista varten tehdyn ohjelman lataamista ja asentamista koneelle. On olemassa kuitenkin myös paljon pelejä, jotka toimivat suoraan selaimen päällä.

Uusinta uutta online-peleissä on tällä hetkellä kuitenkin erilaiset mobiili- ja cross platform -pelit. Erityisesti älypuhelimilla ja tableteilla pelattavat mobiilipelit ovat nostaneet suosiotaan nopeasti. Monia pelejä voi pelata erilaisilla päätelaitteilla aina tilanteen mukaan, mikä tarjoaa tietysti paljon joustavuutta ja vapautta pelaamiseen.