Kilpapelaaminen

Heti ei ehkä tulisi mieleen erilaisten pelien pelaaminen urheilumielessä ja vieläpä oman pelijoukkueen voimin, mutta urheilupelaaminen eli eSports on kuitenkin tätä päivää. Useita pelejä pelataan nimittäin kilpaa jopa erilaisten sponsoreiden rahoittamien tiimien voimin. Toiminta on siis aivan vastaavaa kuin missä tahansa muussakin urheilulajissa.

Yksi tunnetuimpia kilpailtavia pelejä on League of Legends, joka lyhennetään muuten (kenties osuvasti) LoL. Kyseessä on ns. ilmainen Moba (Multiplayer Online Battle Arena), jossa pelaajat voivat otella toisiaan vastaan verkon välityksellä. Pelin on kehittänyt amerikkalainen Riot Games, ja sen tiedetään saaneen innoitusta Warcraft III: The Frozen Throne -moninpelistä. Pelin juoni on varsin suoraviivainen: tavoitteena on tuhota Nexus, joka on vastapuolen päämaja. Voittaja on se joukkue, joka onnistuu ensimmäisenä tuhoamaan vihollisen Nexuksen. Taistelijat eli minionit lähtevät säännöllisin väliajoin matkaan Nexukselta ja hyökkäävät vastustajansa kimppuun. Minionit liikkuvat tiettyjä väyliä pitkin, joiden varrella on tykkitorneja, joita tulee luonnollisesti varoa. LoL:ssa on suuri joukko tiimejä, jotka on jaoteltu suurimpien pelimaiden ja -maanosien mukaan (Etelä-Korea, Kiina, Taiwan, Eurooppa, USA jne.) ja pelitiimit ovat ammattimaisesti sponsoroituja.

Counter-Strike: Global Offensive on puolestaan FPS (First Person Shooter) -toimintapeli, jonka ovat valmistaneet yhteistyössä Valve Corporation sekä Hidden Path Entertainment. Kyseessä on Counter-Strike -sarjan neljäs peli. Tämäkin monen pelaajan ammuntapeli sisältää paljon kilpailullisia ominaisuuksia ja se on LoL:n tapaan suosittu eSports -peli.

StarCraft II: Wings of Liberty on avaruus- ja scifi-henkinen Blizzard Entertainmentin kehittämä videopeli. Kyseessä on kokonaisen pelitrilogian ensimmäinen osa, joka keskittyy Terraneiden eli ihmisten rotuun. Jatko-osissa on tarkoitus käsitellä myös muita rotuja. Kyseessä on avaruushenkinen taistelupeli, joka soveltuu mainiosti eSports-peliksi, aivan kuten Counter-Strike ja LoL.

DotA 2 on puolestaan strategiapeli, jonka on kehittänyt Valve Corporation. Se perustuu teknisesti Warcraft III / Defense of the Ancients -peliin. Pelaaminen tapahtuu kahdessa joukkueessa: Diressä ja Ancientissa, joissa kummassakin on viisi pelaajaa. Pelaajat valitsevat pelin alussa itselleen sankarihahmon. DotA 2:ta voi pelata eSports-muodossa esim. The International -nimisessä turnauksessa, joka järjestetään Saksassa osana Gamescom-tapahtumaa. Vastaavasti myös USA:n Seattlessa kilpaillaan DotA 2:n pelaamisessa, ja esim. vuoden 2013 tapahtumassa oli mukana 16 joukkuetta kilpailemassa 2,8 miljoonan dollarin rahapalkinnosta.

Turnaukset ja tietokonetapahtumat ovat tärkeimpiä kilpapelaamisen tapahtumia, sillä suurimmat voittopotit jaetaan yksittäisen viikonlopun aikana pelatuissa paikallistapahtumissa. Voit lukea lisää Suomessa järjestettävistä tietokone- ja pelialan messuista artikkelistamme Suomen suurimmat LAN-tapahtumat.