Urheiluvedonlyönti

Urheiluvedonlyönti on yksi viihtymisen, rikastumisen ja köyhtymisen tapa. Urheiluvedonlyönti on yksi lähestymistapa urheiluun ja sen seuraamiseen. Suomessa Veikkaus OY:lla on monopoli asema, mutta netin välityksellä voi Suomenkin kansalainen veikata eri vedonlyönti-pörsseissä täysin laillisesti. Internetistä on helppo löytää esimerkiksi Googlen avulla vedonlyöntitoimistoja.

betting

Termi on yleisnimitys veikkauspeleille, joiden tulos liittyy siis urheiluun tavalla tai toisella, olipa se tapahtuman muodossa tai jonkin tietyn lajin kilpailun voitosta.

Erilaisia peli vaihtoehtoja on lukuisia ja pelityyppejä muun muassa sellaisia kuin Supertripla, Moneyline, Handicap – Tasoitusveto, Superkaksari, Supertripla, Totals tai kaikkein tunnetuimmat: 1×2 pitkäveto, tulosveto tai moniveto.

Pitkäveto on kaikkein pelatuin vedonlyöntimuoto 1×2: veikkaaja siis ehdottaa voittajaa. Välittäjä valitsee kohteet sekä niiden kiinteät kertoimet (Suomessa välittäjä olisi siis Veikkaus Oy). Tulos voi olla kotivoitto (1), tasapeli (x) tai vierasvoitto (2).

Tulosveto puolestaan puhuu puolestaan: siinä veikataan pelin lopputulosta maalimääräisesti. Netissä kerroin on usein kiinteä, Veikkauksen peleissä se on muuttuva. Moniveto on vastaavanlainen kuin tulosveto, mutta siinä on mahdollista veikata kohdetta. Se nostaa kerrointa. Jalkapallossa kohteita voi olla kolme, jääkiekossa kaksi.

Peliveikkauksessa kulkee suuria määriä rahaa ja teletekniikkoihin on erilaisia laskentakaavoja todennäköisyys laskentaan nojaten ja esimerkiksi Kellyn kaavaa käytetään paljon panostamisen määrittämiseen. Tulosmanipulointi on myös mielenkiintoinen aspekti, joka aika ajoin pulpahtaa mediassa esiin. On vaikea sanoa, kuinka paljon sitä oikeastaan tapahtuu.